top of page
Incomplete Giraffe Puzzle 2

ניתוח ראשוני של האתגר המשותף

לאחר שבחרתם/ו את הצוות הראשוני שלכם (בוודאי יהיו עוד תנועות, אבל בואו נתחיל כאן), התחילו לעבוד ביחד על ניתוח האתגר הפדגוגי העומד בפניכם. פיתחו דף חדש במצגת משלבים חלומות, או שנו את השם והתוכן של אחד השקפים הקיימים, כך שיאחד את רעיונותיכם. השתמשו בשאלות המנחות שכאן (תוכלו להעתיק אותם לדף שלכם) על מנת לערוך ניתוח ראשוני של האתגר.

התחילו פעילות זו בכיתה והמשיכו אותה בבית. בכיתה, חישבו יחד על השאלות למטה, והתחילו לענות עליהן בדף שלכם. לקראת סוף השיעור תוכלו לחלק את העבודה כך שבבית כל אחד/ת יעמיק/תעמיק בכיוון אחר. אל תשכחו לקרוא את מה שכתבו חבריכם וחברותיכן לפני השיעור הבא!


שם הפרויקט: התחילו לחשוב על שם לפרויקט. השם צריך להיות קצר וקולע ולשקף את מטרת הסביבה שאתם/ן רוצים/ות לעצב. יכול להיות שיהיה לכם יותר קל לחשוב על השםבהמשך לאחר שתבינו יותר במה מדובר.

קהל היעד וההקשר: אל מי אתם פונים/ות - האם אל מורים/ות, תלמידים/ות, או כלל הציבור? האם מדובר במסגרת החינוך היסודית, התיכונית, העל-תיכונית או אולי הגן או חינוך א-פורמלי? חישבו על מאפיינים נוספים: רקע תרבותי, ניסיון קודם, תחומי עיניין, רמת השכלה וכדומה.
האם אתם/ן חושבים/ות שהפיתרון יכלול את הסביבה המתוקשבת בלבד או שיהיה היברידי ויכלול גם מפגשים פנים אל פנים? האם התלמידים/ות יעבדו כבודדים? זוגות? קבוצות? קהילות?

היפכו את החלום לאתגר


נסחו מחדש את החלום שלכם כאתגר וחדדו את האתגר. לשם כך, תוכלו להיעזר בשאלות האלה:

  • איזה סוג אתגר זה? האם הבעיה היא בעיה של יצירת תשתית אירגונית מסוג כלשהו (למשל מקום בו מורים/ות יוכלו להחליף חוויות ורעיונות, קישור של נושא מסויים בין מקצועות שונים, כיתות או שכבות שונות, שילוב מומחים/יות במסגרת לימודית, וכו')? או אולי מציאת דרך טובה ללמד דבר מה (תחום ספציפי בביולוגיה, הקשרים הסטוריים בסיפורי המקרא, הקוראן והברית החדשה, או אולי שילוב משחקים בשיעורי חינוך גופני)? או אולי זוהי בעיה חינוכית שאין לה עדיין מענה (כמו קושי מתמשך של תלמידים/ות בעבודה עצמאית)?

  • מהו בדיוק האתגר הראשי? מהו הקושי העיקרי איתו אתם/ן מנסים/ות להתמודד: האם אלו תפיסות מוטעות של תלמידים/ות, קישור בין אנשים ונשים שבאופן טבעי אין ביניהם קשר, יצירת עניין בנושא שלרוב משעמם את הלומדים/ות, או כל דבר אחר? נסו להיזכר בסיטואציה לימודית בה נתקלתם במסגרת ניסיונכם בה זיהיתם קושי אשר נראה לכם שניתן להתגבר עליו באמצעות סביבת לימוד טכנולוגית.

  • מה הם המגבלות והחסמים המקשים כיום על מימוש האתגר? נסו לחשוב מה מונע כיום מהחלום שלכם להתגשם ונסו לזהות חסמים אפשריים. למשל, חסמים טכנולוגיים, חסמים אירגוניים מערכתיים, מחסור בזמן, מחסור במשאבים, מיומנויות וידע של מורים/ות ותלמידים/ות, תפיסות של מורים/ות או תלמידים/ות, מוטיבציה של מורים/ות או תלמידים/ות ועוד. 

  • מהן המטרות? לאור ניתוח האתגר, נסו לפרט באופן ממוקד יותר את המטרות של הסביבה הלימודית שלכם/ן. לדוגמה, מה אתם/ן מצפים/ות שהלומדים/ות ידעו או יוכלו לעשות, או לחשוב, או לחוש אחרת בסיום תהליך הלמידה בסביבה שלכם? נסו לנסח רשימת מטרות ברורה. כמובן שרשימת המטרות שלכם/ו תשתנה עוד בהמשך, אבל כל מסע מתחיל בצעד אחד.

  • מה תחשב להצלחה? ביחס לכל מטרה שניסחתם/ן, נסו לחשוב מה יחשב בעיניכם/ן להצלחה, או, כיצד תדעו האם השגתם/ן את המטרה. החשיבה על מדדים להצלחה היא עוד דרך לחדד את המטרות.  (בשלב זה עוד לא נחשוב על שאלות של ההערכה. נגיע לכך בהמשך).

  • מהו הערך מוסף של טכנולוגיות דיגיטליות? נסו לחשוב מה יכול להיות הערך המוסף, או הערכים המוספים, של טכנולוגיות דיגיטליות להשגת המטרות שלכם/ו. כיצד יכולה הטכנולוגיה הדיגיטלית לסייע לכם/ן בהתמודדות עם האתגר? כיצד אפשר להשתמש בטכנולוגיה כדי לעשות משהו שלא היה אפשרי בעבר? כיצד יכולה הטכנולוגיה לשנות ולשפר את דרכי הלמידה, ההוראה, או ההערכה הקיימות?

    • במסלול למידה ממשחק: חשבו גם על הערך המוסף של משחק או משחוק בסביבה דגיטלית להשגת המטרות.

    • במסלול למידה שיתופית: חשבו גם על הערך המוסף של למידה שיתופית בסביבה דיגיטלית להשגת המטרות.

bottom of page