top of page
Teacher with Students
Computer Class
Outdoor Biology Class

פעילויות בית בציר הניתוח רפלקטיבי

לאורך הקורס תתבקשו מספר פעמים לערוך ניתוח רפלקטיבי של הטמעת חדשנות חינוכית לאור העדשה המחקרית שנלמדה. באמצעות הניתוח תוכלו להתעמק הן בעדשה המחקרית והן בבחינה מעמיקה הטמעת חדשנות חינוכית.

למה הכוונה בחדשנות חינוכית?

תכנית לימודים חדשה, סביבה למידה טכנולוגית, דרך הוראה/הדרכה ייחודית שהתנסיתם או שאתם מתנסים בה בימים אלו כמורים, כמטמיעים, כמפתחים, כמדריכים, במסגרת פרויקט הגמר שלכם, במסגרת התיזה וכו'. 
החדשנות יכולה לבוא לידי ביטוי בפדגוגיה, בטכנולוגיה או בדרכי אינטראקציה בין תלמידים וביניהם לבין מורים.
שימו לב כי חדשנות היא דבר יחסי. נסתכל על חדשנות חינוכית באופן יחסי למסגרת החינוכית. זו לא חייבת להיות המצאה שבחזית המדע או הטכנולוגיה, אך זה כן צריך להיות צעד משמעותי עבור המורה או בית הספר המתנסים בחדשנות. ננסה להתחקות אחר הקשר בין הרציונאל התיאורטי על פיו פותחה החדשנות והיישום שלה בשטח, לכן כדאי לבחור דוגמאות אשר ישנו מידע לגבי הרציונאל שלהן (למשל, בחוברות למורה, חוזר משרד חינוך, חומר רקע ליישום סביבות למידה מוגברות טכנולוגיה וכו').

הנחיות עבודה

  • עבודה בקבוצות. ניתוח המקרה ייערך בקבוצות (אותן הקבוצות בהן עבדתם במהלך השיעור). דאגו להיות בקשר זה עם זה בשביל למצוא זמני עבודה. 

  • החלטה על המקרה. דברו ביניכם, ספרו זה לזה על מקרי חדשנות שיצא לכם להכיר, והחליטו על מקרה אחד שעבורו תערכו ניתוח רפלקטיבי (אל דאגה יהיו עוד הרבה הזדמנויות לנתח מקרים בקורס). 

  • תיאור המקרה. דאגו לשאול את "המספר" של המקרה שאלות שיעזרו לכם להבין: מהי החדשנות? באיזה הקשר הופעלה? מה הייתה הסיבה להכנסתה? אלו אתגרים עלו? איך התגברו עליהם? במידה וניתן להעריך - מהי מידת ההצלחה? שימו לב שניתן לתאר גם מקרים בהם הטמעת החדשנות לא עלתה יפה. הוסיפו למצגת ה"רעיונות המרכזיים" שקף אחד של תיאור המקרה. ניתן לשלב תמונות/סרטונים/קישורים למשאבים (אם יש).

  • ניתוח רפלקטיבי של המקרה. השתמשו ברעיונות המרכזיים שגובשו בשיעור על מנת לנתח את המקרה. האם וכיצד בא לידי ביטוי הרעיונות בפרקטיקה? כיצד ניתן היה לדעתכם לשפר את הפרקטיקה באמצעות יישום הרעיונות? הוסיפו למצגת ה"רעיונות המרכזיים" שקף אחד נוסף לניתוח שלכם. 

  • היערכות לקראת הצגה קצרה. היערכו לקראת הצגה שיתופית של עבותדכם בכ 15 דקות בשיעור הבא. 

bottom of page