top of page

מהי עבודה סמינריונית בקורס?

עבודה סמינריונית בקורס תכלול הפעלה בקנה מידה קטן  (1-2 שעות עם שניים שלושה לומדים לכל היותר) של אחת הפעילויות שתפותח בקורס (הפעילות שאתם פיתחתם, או פעילות של אחד הסטודנטים האחרים בקורס והתאמתה, במידת הצורך לסביבת ההפעלה שלכם), ועריכת מיני-מחקר שבוחן את הלמידה באמצעותה באופן איכותני.

שלבי העבודה ולוח זמנים

  • הגשת מסמך הצהרת כוונות (עד ה 27.12) לקבלת משוב ראשוני

  • הגשת הצעת מחקר (4-5 עמודים) שתכלול את המבוא, הרקע התיאורטי ודרכי ביצוע המחקר (עד ה 31.1) לקבלת אישור ומשוב על פרקים אלו שיהוו חלק ניכר מהעבודה המלאה

  • הגשת העבודה המלאה (עד תחילת סמסטר קיץ) 

מסמך הצהרת הכוונות 

מטרת מסמך זה לאפשר לכם לערוך תכנון ראשוני של העבודה הסמינריונית ולקבל עליה משוב.

על המסמך להיות בן עמוד עד שני עמודים (רווח 1.5 פונט גודל 12) ולכלול מידע לגבי הנקודות הבאות:

  • מטרת המיני-מחקר ושאלת המחקר שתוביל אותו. מהי מטרת-העל של המיני-מחקר, ומהי השאלה הספציפית עליה ייתן המחקר מענה?

  • הפעילות בה יעשה שימוש במחקר. באיזו מהפעילויות שפותחו בכיתה תעשו שימוש ומדוע? כיצד פעילות זו תוכל לתת מענה על השאלה והמטרה של המחקר?

  • תכנית הפעלה. מיהם משתתפי המחקר? היכן תיערך ההפעלה? כיצד היא תתרחש? מהו לוח הזמנים? אילו קשיים אתם צופים וכיצד תתגברו עליהם?

  • הרחבה תיאורטית/מתודולוגית. איזה ידע חסר לכם (מעבר לידע האמפירי שתאספו במיני-מחקר, ולמאמרים שקראתם בקורס) על-מנת לתת מענה על שאלת המחקר ומטרתו? כתבו את כותרות הנושאים אותם תרצו לסקור בהמשך. ציינו שניים שלושה מקורות שנראה בהם תרצו להיעזר לצורך כך.

מבנה העבודה הסמינריונית והנחיות לכתיבתה 

הנחיות אלו מתאימות הן להגשת הצעת המחקר (שתכלול את פרקי המבוא, הרקע התיאורטי​ והדרכים לביצוע המחקר, 4-5 עמודים), והן להגשת מסמך העבודה הסופי.

  • תקציר. תקציר העבודה נועד לאפשר לקורא לקבל מושג כללי לגבי העבודה, ההקשר שלה, ממצאיה ומסקנותיה, לפני קריאת העבודה עצמה. אורך התקציר בעבודה זו יהיה 150-200 מילים, והוא צריך להיות כתוב כפסקה אחת, ובעמוד נפרד. אין לכלול מראי מקום בתקציר. למרות שהתקציר מופיע ראשון בעבודה הכתובה, מומלץ מאד לכתוב אותו אחרון, לאחר שגמרתם לכתוב את יתר הפרקים. התקציר צריך לכלול כשניים שלושה משפטים לגבי כל אחד מפרקי העבודה.

  • תוכן עניינים. רשימה של כל פרקי העבודה והעמודים בהם הם נמצאים (רצוי להשתמש בפונקצית "תוכן עניינים" של Word שעורכת את הפרקים באופן אוטומטי).

  • מבוא. עמוד עד עמוד וחצי שיתאר את הרציונאל לעבודה (מדוע מעניין וחשוב לערוך אותה) ויסתיים במטרת המחקר ובשאלה שתוביל אותו. 

  • רקע תיאורטי. כשני עמודים בהם יערך סיכום וסינתיזה של הספרות המחקרית הרלוונטית, כולל מאמרים רלוונטים מהקורס, ומאמרים רלוונטים נוספים (סה"כ בין 4 ל 8 מאמרים). רצוי לכלול פרקי משנה שיעזרו להבהיר את הרעיונות אותם אתם רוצים להסביר בכל חלק של הרקע התיאורטי.

  • דרכי ביצוע המחקר. כשני עמודים בהם יופיע הסבר לגבי האופן בו תבצעו את המיני-מחקר (בשלב הטיוטה, יש לכתוב פרק זה בלשון עתיד, כהצעה למחקר, בעוד שבשלב העבודה הסופית יש לכתוב בלשון עבר לאחר שהמיני-מחקר בוצע). על פרק זה לכלול את פרקי המשנה הבאים: הפעילות (תיאור קצר של הפעילות ופרויקט ה CS בו תעשו שימוש); משתתפי המחקר ודרכי הפעלה (מיהם המשתתפים, גילם, כיצד תיערך/נערכה ההפעלה, משכה, וכל מידע אחר שעשוי להיות רלוונטי להבנת הממצאים); דרכי איסוף נתונים (תארו את הדרכים בהם תאספו/אספתם נתונים והסבירו מדוע תשתמשו/השתמשתם בדרכים אלו. ניתן לתעד את תהליכי הלמידה בדרכים מגוונות, כגון: הקלטת דיונים בין לומדים אם נערכת עבודה בצוותים, או בקשה מהתלמידים "לדבר את מחשבותיהם" תוך כדי הפעילות; ניתן לצפות בעבודה ולתעד אותה בזמן אמיתי, או לצלם בוידאו; ניתן לראיין לומדים או לבקש מהם לכתוב רפלקציה); דרכי ניתוח הנתונים (ברור לנו כי אלו צעדיכם הראשונים בעריכת מחקר מסוג זה, לכן הציפיה היא שתנסו לתעד, במילים שלכם את האופן שבו אתם מתכוננים להגיע/הגעתם לתובנות שלכם בפרק הממצאים. תוכלו להיעזר במסגרות תיאורטיות ומתודולוגיות אותן הכרנו בקורס).  

  • ממצאים ותובנות. כשני עמודים בהם תציגו את ממצאיכם והתובנות שלכם מהמיני-מחקר. השתמשו בפרקי משנה על מנת לתאר היבטים שונים של הממצאים והתובנות. אל תשכחו להתייחס לשאלת המחקר הראשונית שלכם ולמטרת העבודה. ממצאים יכולים לכלול למשל, הצגת ציטוטים מתוך דברי הלומדים, ופרשנות שלהם מתוך המסגרת התיאורטית/מתודולוגית בה בחרתם.

  • סיכום ורפלקציה. כחצי עמוד שיסכם את העבודה, כולל רפלצקיה שלכם על עריכתה (למשל: מה למדתי? כיצד תרם הידע התיאורטי לעשייה הפרקטית? מה אני לוקח/ת איתי להמשך דרכי כחוקר וכפרקטיקאי?) אין לכלול היבטים רפלקטיבים בשאר פרקי העבודה. 

  • מקורות. יש לרשום את המקורות שהשתמשתם בהם לצורך ביצוע העבודה בצורה מדוייקת על פי התקנות של APA. תוכלו להיעזר בהנחיות הבאות: 

היקף העבודה

אורך המסמך צריך להיות בין 10 ל 15 עמודים, כולל כל פרקי העבודה, השער והאיורים. גודל פונט 12, רווח 1.5. (לא תתקבלנה עבודות שיחרגו מתחום זה). 

עצות ועקרונות כלליים לכתיבת עבודה סמינריונית
(לקוח מתוך הנחיות לכתיבת עבודה, מאת פרופ' אנה ספרד, החוג לחינוך מתמטי) 

  • עבודה סמינריונית חייבת להיקרא כמו סיפור אחד (מאמר) עם קישורים ברורים בין כל החלקים, ועם מבנה המדריך את הקורא בהבנת הנאמר. אין לבנות את העבודה כחיבור אקראי של חלקים בלתי תלויים. 

  • יש לזכור שמבנה העבודה הוא מסר והוא שמדריך את הקורא בהבנת החיבור. הדבר נכון בכל הרמות – זו של העבודה בשלמותה, זו של פרק, של סעיף, של פיסקה ושל משפט בודד. חשוב מאד להרכיב את הטקסט מפסקאות בגודל סביר (2-5 משפטים). אין להפוך כל משפט לפסקה נפרדת. 

  • כדי להגיע לחיבור "המדבר" אל הקורא, רצוי לחשוב בזמן הכתיבה על קורא ספציפי ועל צרכיו. יש להתייחס אל העבודה כאל חומר לימוד לקורא. 

  • אין להגיש את העבודה בלי לקרוא אותה מספר פעמים, עם הפסקות של מספר ימים בין קריאה לקריאה. בכל קריאה יש לבדוק אם הדברים נכתבו בצורה ברורה וחד-משמעית. אם מתאפשר הדבר, רצוי לתת את העבודה לקריאה לאנשים אחרים – ידידים, בני זוג – כדי שיקראו חלקים וישפטו את בהירות הכתיבה והמסר. 

  • יש לשמור על שפה נקייה ותקינה, ועל משפטים קצרים.

יושרה אקדמית

נא להתייחס במלוא כובד הראש להנחיות באתר המגמה

bottom of page