מדע אזרחי בבית הספר פריצת גבולות בין בית הספר והחברה
כיצד נעבוד עם מאגר הפרויקטים?
מאגר הפרויקטים מכיל מגוון רחב של פרויקטי מדע אזרחי ומיזמים נוספים שמאפשרים עיסוק במדע אזרחי. במהלך הקורס נעבוד עם המאגר בשלושה אופנים:
-
הכרות עם פרויקטים והתנסות - נהייה בעצמנו מדענים אזרחיים: נתרום מזמננו ועמלנו למחקרים מדעיים ונתמודד עם משימות עיבוד נתונים. חוויות אלו יעזרו לנו להבין את החוזקות (והחולשות) שבעיסוק במדע אזרחי, כהכנה לבניית פעילות סביב אחד הפרויקטים.
-
עיצוב פעילות מדע אזרחי - נתחלק לצוותים. כל צוות יבחר פרויקט שירצה להתמקד בו ויעצב פעילות שתחשוף אותו לתלמידים/לומדים, תשלב אותם בפעילות מחקרית במסגרתו ותכוון אותם ללמידה באופנים שונים, בעזרת הכלים שהפרויקט מספק ואמצעים נוספים שהצוות יפתח.
-
שיפור המאגר ושיפור המחוון - כשנכיר פרויקטים לעומק ונבנה ידע תיאורטי ומעשי סביבם, נוכל לתרום מתובנותינו לצורך שיפור המאגר ושיפור השימושיות שלו. נדון בקריטריונים חשובים לצורך איפיון פרוייקטים של מדע אזרחי ונשפר את מחוון ה- TCSS שמשמש להערכת פרויקטים על פי קריטריונים אלו. נתחיל במלאכה של איפיון כלל הפרויקטים במאגר על פי המחוון.
מהו מחוון TCSS?
במהלך ההכרות עם פרויקטים מהמאגר ופיתוח הפעילויות נרכוש תובנות לגבי אילו רכיבים חוזרים על עצמם בעיצוב פרויקטי מדע אזרחי, מה מאפיין פרויקטים שמתאימים לעבודה בסביבת בית הספר וכיצד ניתן להעריך פרויקט מדע אזרחי ופעילות הסובבת אותו. נשתמש בתובנות אלו כדי לערוך ולעדן את מחוון ה- TCSS (או בהרחבה: Taking Citizen Science to School). מטרת המחוון היא לאפשר איפיון והערכה של פרויקטי ופעילויות מדע אזרחי כבסיס ללמידה בבית הספר, על פי נושאי הקורס והבטים אחרים שנעריך כרלוונטים. מחוון זה יכול לשמש את קהילת העוסקים בפיתוח ועיצוב פרויקטים של מדע אזרחי ופעילויות הנלוות להם.
מה צריכה לכלול הפעילות שבונים הצוותים?
הפעילות תבנה ותעוצב באופן מדורג לאורך הקורס, כך שלבסוף תהווה הצעה מוגמרת לפעילות שניתן להעביר לתלמידי בית ספר או לקבוצת לומדים סביב פרויקט מדע אזרחי מהמאגר (אפשר להשתמש בפרויקטים או מיזמים שאינם מופיעים במאגר, לאחר התייעצות עם המנחות).
מטרת הפעילות היא לממש את הפוטנציאל הלימודי של פרויקט המדע האזרחי שהצוות בחר, תוך הסתמכות על מה שנלמד ונחווה בקורס. אנו, מנחות הקורס, משאירות בידיכם את ההחלטה כיצד לעשות זאת ומקוות לראות את היצירתיות שלכם באה לידי ביטוי. למי שרוצה קצת הכוונה, להלן דוגמא לרצף הפעלות:
-
הכרות עם עולם המדע האזרחי והאפשרויות הגלומות בו
-
למידה של חומר הרקע לפרויקט שנבחר
-
התנסות באיסוף נתונים ו/או עיבוד נתונים, על פי הפרויקט הנבחר
-
התנסות בכלים לניתוח/ויזואליזציה של נתונים (כלים שמספק הפרויקט, אתרים נוספים, או כלים שעוסקים באופן כללי בניתוח נתונים כמו גיליונות עבודה ועוד)
-
חשיבה על שאלות חקר חדשות, העלאת השערות
לרשות כל צוות עומד אזור עבודה שהוכן עבורכם. באזור זה תוכלו לרכז את מסמכי הפיתוח וחומרים נוספים כפי שתמצאו לנכון. ההגשה הסופית של הפעילות תעשה בתוך תיקייה שתפתחו לשם כך באזור העבודה שלכם. התיקייה צריכה לכלול:
-
מסמך המפרט את שמות המגישים, הפרויקט שנבחר, תקציר הפעילות, אוכלוסיית היעד, מסגרת הזמן לפעילות, פירוט תוכן הפעילות ו/או רצף ההפעלות.
-
מסמך (אפשר כחלק מהמסמך הקודם) ובו הסבר על הרציונאל לאופן בו עיצבתם את הפעילות - מה מטרת ההפעלות, באילו מאפיינים של הפרויקט השתמשתם ואילו אלמנטים של מדע אזרחי באים לידי ביטוי בעיצוב. ניתן ורצוי להסתמך על נושאים שלמדנו ותובנות שלקחנו איתנו מדיונים בקורס.
-
חומר נלווה שדרוש לצורך הפעילות (מצגות וחומרי למידה נוספים)
כיצד נעבוד עם המחוון?
מחוון ה- TCSS הקיים (אליו ניתן לגשת מדף אזורי העבודה) נבנה במהלך הקורס בשנה שעברה. ככל שיתקדם הקורס, לאחר כל נושא שנלמד ובזמן פיתוח הפעילויות, נחשוב על רשימת הקריטריונים הראשונית, נוסיף קריטריונים, נשנה ונשפר, ונחשוב מה היא הדרך הטובה ביותר לארגון הרשימה. במהלך העבודה, כל צוות יהיה אחראי לאיפיון הפרויקט שבחר יחד עם הפעילות שעיצב, וכן לאיפיון פרויקט נוסף מהמאגר לבחירתו. לסיום, נחליט ביחד כיצד יש לארגן ולהציג את המחוון המשופר.
שלבי העבודה ולוח זמנים
שלבי העבודה לבניית פעילות עם פרויקט מדע אזרחי:
-
חלוקה לצוותים, התנסות עם פרויקטים מהמאגר - שיעור 1 (17.10)
-
בחירת פרויקט והכנה לקראת הצגה שלו - משימת בית לקראת שיעור 3 (31.10)
-
הצגת הפרויקט בפני הכיתה - שיעור 3 (31.10)
-
הצעה ראשונית לפעילות - שיעור 5 (14.11)
-
הכנת ההצעה להצגה בכיתה - משימת בית לקראת שיעור 7 (28.11)
-
הצגת הפעילות בפני הכיתה, קבלת משוב ותחילת בנייה - שיעור 7 (28.11)
-
גיבוש הפעילות לקראת הצגה והתנסות בכיתה (מחזור I) - משימת בית לקראת שיעור 9 (12.12)
-
הצגה הפעילות והתנסות בכיתה (מחזור I) - שיעור 9 (12.12)
-
גיבוש הפעילות לקראת הצגה והתנסות בכיתה (מחזור II) - משימת בית לקראת שיעור 11 (26.12)
-
הצגה הפעילות והתנסות בכיתה (מחזור II) - שיעור 11 (26.12)
-
הגשת הפעילות המוגמרת - תחילת סמסטר ב' (24.2)